Одговор Генералног секретаријата председника Републике Србије на предлог Заштитника грађана председнику да разреши директора Војнобезбедносне агенције Министарства одбране

 

Заштитник грађана Саша Јанковић похвалио је данас рад државних органа и њихово ангажовање у избегличкој кризи. Он је на конференцији "Балканска рута и избегличка криза - шта организације цивилног друштва могу да учине? Шта очекивати од националних влада и ЕУ?" у Београду рекао да су и грађани и невладине организације допринели да се на прави начин суочимо са овим историјским догађајима.

Јанковић је посебно указао на проблем малолетника, који без пратње родитеља пролазе кроз Србију и навео да их је око 5.000 регистровано. Он је навео да посао није завршен, јер нас очекује хладно време и зима, чему се треба прилагодити и обезбедити низ ствари, попут топле одеће, обуће. Потребно је додатно оспособити социјалне раднике, како би се заштитили и збринули малолетници, сматра Јанковић.

Приметивши да избегличка криза неће бити окончана вероватно ове а можда ни наредне године, Јанковић је поручио да у таквим околностима "свако од нас треба да ради свој посао".

Опширније...

 
Заштитник грађана је утврдио да Национална служба за запошљавање – Филијала за град Београд - није испунила законит захтев притужиоца да му се решење и друга службена акта израде на српском језику и ћириличком писму већ је, под изговором да су настале препреке техничке природе, наставила да их издаје на латиничном писму
 

Заштитник грађана је упутио Министарству државне управе и локалне самоуправе Мишљење о Нацрту закона о општем управном поступку у коме стоји да је тај документ у највећој мери одговорио циљевима који су пред њега постављени

 

Заштитник грађана већ три године прати поступање надлежних органа према избеглицама и мигрантима који пролазе кроз нашу државу, и може се констатовати да није било примера злостављања тих људи, рекао је заменик заштитника грађана Милош Јанковић на данашњој седници скупштинског Одбора рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, на којој се разматрало актуелно стање збрињавања тражилаца азила у Србији. Он је додао да је омбудсман дао више од 50 препорука за исправљање мањих повреда права.

Јанковић је оценио да је у одређеној мери пружена хуманитарна подршка мигрантима и избеглицама и додао да је Република Србија од стране релевантних међународних организација окарактерисана као држава која поштује људска права. Истакао је да је неопходно извршити интензивне припреме за наступајућу зиму и наредни период, јер је могућ прилив великог броја избеглица и миграната.

Председница Одбора др Весна Ракоњац рекла је да је неопходно тражиоцима азила обезбедити адекватне услове за живот и пружити потребну помоћ мигрантима и избеглицама које бораве у Србији и да је у том циљу потребно да донатори буду у сталном контакту са надлежним министарствима, Црвеним крстом, као и организацијама цивилног друштва.

Седници су присуствовали представници државних органа, као и међународних и домаћих невладиних организација који се баве збрињавањем и заштитом права азиланата.

 

Заштитник грађана Саша Јанковић и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић заједно су данас поднели предлог Уставном суду да прогласи неуставном, као дискриминаторну, одредбу Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору према којој женама по сили закона престаје радни однос раније него мушкарцима.

Заштитник и повереница предложили су Уставном суду и да, док не донесе коначну одлуку о њиховом предлогу, обустави извршење појединачних аката који би били донети на основу оспореног члана Закона, а којима би женама био прекинут радни однос.

 
Заштитник грађана је утврдио да је Општинска управа Алексинац, уместо да у форми пореског управног акта одлучи о захтеву за отпис камате, притужиоцу послала обавештење, не пружајући му, при том, упутство о правном средству
 

Србија има добар правни оквир који регулише доступност информација од јавног значаја и институцију Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности којој нема шта да се замери, али се још не може рећи да смо у потпуности освојили ово право, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић на скупу поводом Међународног дана права јавности да зна.

Јанковић је нагласио да Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, у условима у којима је извршење закона инцидентно, остварује одличан резултат. „Суштина рада Повереника треба да буде да констатује да је орган јавне власти правилно поступио, а не - као што је то сада у 99 одсто случајева - да констатује да је држава погрешно поступила и да треба да да тражену информацију“, додао је он.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић је поручио да у примени Закона о слободном приступу информацијама има неспорних резултата, али да проблема и инцидената још има много, о чему говори велики број жалби том органу. На скупу су уручена признања онима који дају допринос остваривању права јавности да зна.

 
Поступајући по препорукама Заштитника грађана, у Прихватилишту за странце у Падинској Скели обезбеђено је пружање психолошке подршке лицима која чекају депортацију. Такође, Прихватилиште је преко Министарства унутрашњих послова, Управе за заједничке послове, предузело мере ради адаптације просторија намењених за смештај мушких лица и побољшања хигијене у њима.

Заштитник грађана је, обављајући послове Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ), у августу 2015. године посетио Прихватилиште за странце у Падинској Скели у циљу праћења спровођења препорука НПМ за унапређење поступања према мигрантима/тражиоцима азила у Републици Србији.

 Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module