Заштитник грађана Саша Јанковић јавно позива министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића да осигура ефикаснији и законитији рад Министарства унутрашњих послова у погледу заштите националног достојанства свих грађана Србије и несметаног одвијања спортских догађаја, заштите личне и имовинске безбедности грађана aлбанске националности и испуњавања законске обавезе благовременог достављања свих потребних података Заштитнику грађана као контролном државном органу.

Током протеклих дана начињена је најгрубља увреда националном достојанству грађана Србије. На истом догађају јавно је изречена груба увреда председнику Владе Републике Србије, а министар Стефановић је за то окривио Радио телевизију Србије. При томе су припадници Министарства унутрашњих послова, а не камермани и водитељи, дужни да спрече улазак неовлашћених лица на спортски терен и штићену зону из које се емитује програм. Коначно, током ноћи и јутра јавност је преплављена информацијама о демолирању угоститељских објеката чији су власници грађани aлбанске националности, а што се могло и морало претпоставити, и спречити.

Коначно, и поред писаних захтева и упозорења, Министарство унутрашњих послова не обавештава Заштитника грађана о свим појавама од значаја за праћење поштовања права грађана, већ се републички омбудсман, по први пут, о догађајима о којима би морао да буде службено обавештен, обавештава из медија.

Коначно, Министарство је пропустило да, на писани захтев, обавести Заштитника грађана о радњама које предузима поводом инцидента у коме су учествовали припадници Жандармерије и војне јединице „Кобре“, у коме је повређено више лица међу којима и брат председника Владе. Заштитник грађана је, у складу са Законом, одмах по догађају тражио од Министарства обавештење о корацима које предузима, како би оценио да ли има потребе да, по сопственој иницијативи, покрене поступак контроле и утврди да ли је било пропуста који су довели до повреде права грађана. Достављање свих података, без обзира на степен тајности, које Заштитник грађана сматра неопходним да оствари сврху своје превентивне или контролне делатности, законска је обавеза свих органа власти.

 

Доступност новим технологијама и медицинско-техничким помагалима, као и њихово коришћење за кретање особа са инвалидитетом, услов су личног развоја, побољшања основних животних функција и квалитета живота особа са инвалидитетом, стоји у Мишљењу са препорукама, које је упућено Републичком фонду за здравствено осигурање

 
Заштитник грађана утврдио да су просветне инспекторке Градске управе за друштвене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове града Ваљева пропустиле да благовремено одговоре на представке притужиља и изврше инспекцијски надзор, као и да је Градска управа одбила сарадњу са Заштитником грађанa
 

Поводом Међународног  дана девојчица, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић указује на неједнак положај и посебне изазове са којима се девојчице у Србији и даље суочавају. Само зато што су девојчице, оне раније напуштају образовање, па тако 30 одсто њих старости од 15 до 19 година не похађа школу.

Read more...

 

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава забринутост и најоштрије осуђује протест против изградње центра за азиланте недалеко од Младеновца.

Вест да је локално руководство подржало, а можда и организовало протест, такав гест чини још неприхватљивијим и неодговорнијим, сматра републички омбудсман.

Уместо излива ксенофобије, локални челници треба да са републичким властима отворе озбиљан дијалог о инфраструктурним и социјалним потребама како би евентуална изградња центра за азиланте била од користи за становништво и повећала, а не смањила квалитет живота у заједници, што уз озбиљан рад и припреме није недостижно, додаје Јанковић.

Истовремено, републичке власти треба да без одлагања отпочну разговор са локалном заједницом како би се предупредили неспоразуми, утврдиле тачне потребе и извршиле све неопходне припреме, које умногоме премашују просте грађевинске радове на изградњи центра. До сада, такав дијалог и пажња према другим локалним заједницама у које су били смештени азиланти често су недостајали и такав став мора да се промени, оцењује Заштитник грађана.

 

Заштитник грађана, у сарадњи са Хелсиншким одбором у Србији, Комитетом правника за људска права, Београдским центром за људска права, као и уз учешће спољног сарадника – експерта медицинске струке, реализовао је 8. и 9. маја 2014. године редовну посету Казнено-поправном заводу у Шапцу. Том приликом сачињен је извештај са препорукама.

 
Заштитнику грађана Саши Јанковићу уручена је данас захвалница Радио Београда, који ових дана обележава 90 година постојања. Поводом јубилеја, у Каменој сали Радио Београда додељене су награде колегама и сарадницима, док су појединцима, институцијама и установама уручене захвалнице за сарадњу и допринос у раду ове медијске куће.

 

Заштитник грађана Саша Јанковић позива представнике Министарства унутрашњих послова и полицијских синдиката да поново успоставе дијалог о темама и захтевима које су узрок штрајка дела припадника полиције.

"Уз дијалог, потребно је обезбедити пуно поштовање синдикалних права, а наравно и обавеза које припадници полиције, као државне службе посебног значаја, имају према закону и грађанима", додаје Јанковић.

 

Годишњи извештаји за 2013. годину Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности  представљени су данас на трибини у Врању.

Говорећи о правима грађана као таквим заштитник грађана Саша Јанковић рекао је да жели да чује колико су подаци из Извештаја релевантни из угла локалне самоуправе, односно локалне средине.

- Сматрам из више разлога да је Србија београдизована. Нужно је проверити са људима из локалних средина да ли су подаци из Извештаја, предлози, налази и мишљења који се тичу Србије, релевантни  и за локалне средине у Србији.

Read more...

 

Неопходно је извршити усаглашавање фактичког стања и података имовине житеља Великог Мокрог Луга у катастру непокретности, односно потребно је извршити обнову премера у делу КО Велики Мокри Луг, каже се у Мишљењу Заштитника грађана, које је упућено Градоначелнику, Скупштини града Београда, Републичком геодетском заводу и Градској општини Звездара у Београду

 

Заштитник грађана, у сарадњи са удружењем Београдским центром за људска права, реализовао је од 7. до 9. јула 2014. године, у складу са Планом посета НПМ за 2014. годину, редовну посету ПУ Врање, која је оцењена као пример добре сарадње два органа. Том приликом сачињен је извештај са препорукама.

 

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава задовољство због тога што је у Београду без већих инцидената одржан Геј прајд, симболична шетња којом се скреће пажња на проблеме ЛГБТ особа и позива на престанак њихове дискриминације.

Заштитник грађана се посебно захваљује припадницима полиције и других државних служби и органа који су показали да, када постоји политичка спремност, људска права не морају бити жртвована зарад безбедности. Њихов допринос је тим већи што су овај велики задатак обавили у сред борбе за своја синдикална права, чиме су показали да им је дужност изнад свега. Због тога верујем да ће даљи дијалог њихових синдикалних представника са својим послодавцем – државом, бити унапређен.

„Сада је важно да свако, не чекајући идући Геј прајд, ради свој посао на уклањању предрасуда и подстицању свеукупне толеранције у друштву, кроз образовање, културу, информисање, спорт…, како би полиција наредне године имала мање посла“, сматра заштитник грађана.

Заштитник грађана изражава жаљење због појединачних инцидената и подсећа да се сваки од њих мора у потпуности расветлити.

 

Поводом вести да је у пожару у неформалном ромском насељу на Новом Београду ноћас страдало троје деце, Заштитник грађана, као и сваки пут када страдају деца, подсећа да није довољно изражавати тугу, већ се морамо упитати да ли се несрећа могла и морала избећи?

Медијски извештаји кажу да се пожар десио у картонској кући и да је последица запаљене свеће, која је, у 21. веку у главном граду европске Србије, децу требало да осветли и загреје.

Ова трагедија је још једна болна опомена о положају Рома у неформалним насељима који вапи за конкретним мерама на унапређењу услова становања и живота те најрањивије групе људи у Србији. Само упорним и искреним мерама државе и локалне заједнице могуће је обезбедити деци безбедније окружење, а родитељима омогућити да испуне своје родитељске дужности. Нечињење и игнорисање нехуманих услова живота значи и велики део одговорности државе и локалне заједнице за сваку несрећу која се деси, па и ову.

 
altОдбор за људска и мањинска права и равноправност полова и Одбор за европске интеграције Скупштине Србије позвали су данас државне органе да омогуће безбедно одржавање Параде поноса у недељу 28. септембра и апеловали да се у што краћем року донесе Декларација о забрани говора мржње и злочина из мржње

Тема заједничке седнице два скупштинска одбора била је положај ЛГБТ особа у Србији, а први пут су јој присуствовали и представници ЛГБТ организација, Владе Србије и независних институција. Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић је рекао да је ЛГБТ заједница једина група којој се отворено прети насиљем и да се тај проблем не може решити организовањем Параде поноса једном годишње. Он је такође указао на важност уважавања мишљења и препорука независних тела као смернице у унапређењу права ЛГБТ популације.

Заштитник грађана настоји да, између осталих активности, едукативним јавним наступима и продубљеном комуникацијом са другим државним органима допринесе уклањању предрасуда и већем разумевању потреба ЛГБТ популације, рекла је заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић. По њеним речима Србија је правним прописима значајно унапредила права ЛГБТ популације, али они та права тешко остварују.

„За бољи положај припадника ЛГБТ заједнице потребно је процесуирати све случајеве насиља над ЛГБТ особама, треба омогућити безбедно окупљање, едукацију деце у школама и запослених у државним органима“, рекла је Стевановић. Додала је да је потребан заједнички напор свих надлежних да се припадници ЛГБТ популације охрабре у борби за заштиту својих права.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић рекла је да проблем са којим се суочавају припадници ЛГБТ заједнице није само њихов, већ целог друштва, јер сведочи о нетолеранцији, незнању и предрасудама. Чињеница да притужбе припадника ЛГБТ популације чине само пет одсто притужби које стижу поверенику показује да они живе у страху и да крију свој идентитет, рекла је повереница.

Директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић очекује да ће ускоро бити усвојен Акциони план за спровођење Стратегије превенције дискриминације.

Представници ЛГБТ организација истакли су да је седница одбора конкретан корак државе, да се Србија помера у добром правцу, али споро, и позвали су представнике свих политичких странака да подрже Параду поноса.

 

Учесници Годишње конференције Мреже омбудсмана за децу Југоисточне Европе (CRONSEE), коју ове године организује Заштитник грађана Републике Србије у Београду, истакли су данас да деца упркос економској кризи не смеју бити у другом плану, а терет кризе треба да осете што мање.

Read more...

 


Анкета Заштитника грађана
Оцените резултате рада институције Заштитник грађана у заштити и унапређењу људских права у 2013. години: