Студент Стефан Шпаравало и новинарка Зорица Лазаревић добили су награде за најбоље есеје о људским правима на конкурсу који је организовао Заштитник грађана. Награђеном студенту Факултета политичких наука за рад "Ми смо 10%" и новинарки Блица за рад "Невидљиви у видљивом свету" награде је уручила новинарка Даница Вученић.

Приликом уручивања награда заштитник грађана Саша Јанковић је рекао да свако припада некој мањини, а да у кризи највише страдају најрањивији.

"Они који су иначе рањиви, њима је тада још теже, а прави примери за то су поплаве, економска криза, стезање каиша", рекао је Јанковић додајући да свако треба да схвати да је начин на који се односимо према посебно рањивим групама најбоља слика друштва какво јесте.

Он је истакао да смо сви по нечему мањина и да нико не може да буде достојанствен, пуноправан грађанин друштва, ако окреће главу од некога ко је поред њега, а ко се разликује по својој особини.

"Замолио бих вас да се овим темама не бавите само када неко распише конкурс, него да то буде што чешће део вашег редовног рада. То могу да буду атрактивне, провокативне теме", рекао је Јанковић, додајући да је награда мала стимулација и помоћ.

Новинарка Зорица Лазаревић је захвалила на награди и истакла да је инспирацију за свој есеј, који се бави особама са инвалидитетом, добила путујући по читавој Србији и оценила да о таквим темама треба свакодневно писати.

Први корак је разумевање и развијање свести људи, а новинари су ти који то треба и да учине, рекла је Лазаревић.

Студент Стефан Шпаравало је, такође, захвалио на награди додајући да је писао о проблемима ЛГБТ популацији у Србији.

"Нисам користио правне термине и законе, већ сам хтео да нарацијом покажем и дочарам колико је угрожен живот ЛГБТ особа у Србији", рекао је Шпаравало.

Победнике конкурса изабрала је трочланa комисија коју су чинили: председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић, главни уредник Новинске агенције Бета Иван Цвејић и социолошкиња Ксенија Петовар.

Како је наведено, циљ конкурса за есеје студената и новинара је био да се охрабри учешће грађана у унапређењу људских права и побољша њихово разумевање положаја маргинализованих група. Награђени су добили таблет рачунаре.
 
Заштитник грађана Саша Јанковић изражава забринутост због мањка стручне, јавне и институционалне расправе и транспарентности током доношења закона и позива надлежне органе на поштовање важећих прописа о законодавној процедури.

У садашњем сазиву Народна скупштина донела је 41 закон, сваки од њих у хитној процедури и са таквом праксом би се морало престати. Право стручне и најшире јавности на расправу о нацртима и предлозима закона, као и право и обавеза државних органа и институција да дају мишљења и допринесу квалитету законских предлога, кључни су за доношење добрих и применљивих прописа, саопштава заштитник грађана.

Транспарентан законодавни процес је не само пожељан, већ и обавезан, јер га захтевају Резолуција Народне скупштине о законодавној политици, Закон о државној управи, Пословник о раду Владе и Стратегија реформе јавне управе. Сваки од тих докумената предвиђа и уређује како се остварује начело јавности законодавног процеса. 

На жалост, та правила се крше и прибегава се хитним законодавним поступцима у којима ни све институције, а камоли јавност, нису консултоване нити су дале свој допринос новим правним решењима, због чега су она лошија и наилазе на већи отпор него што би то могло и морало да буде.

 

Министарство привреде Републике Србије је пропустило да у прописаном року предложи Влади начин регулисања евидентираних потраживања из радних односа запослених и бивших запослених у друштвеним предузећима, утврдио је Заштитник грађана

 

Служба за катастар непокретности Београд 2, у саставу Републичког геодетског завода, није одлучивала по редоследу пријема захтева притужиље, што је довело до низа неправилности и вишеструког прекорачења законског рока за поступање по захтеву, утврдио је Заштитник грађана

 
Дом здравља „Рума“ поступио је по препорукама Заштитника грађана и прекинуо да узорковање крви пацијентима наплаћује додатних 50 динара.
 

Општински и градски органи управе, који су надлежни за административно извршење решења о рушењу бесправно изграђених објеката, нису предузели све неопходне, законом прописане мере ради спровођења извршних решења о рушењу, чиме су проузроковали кршење права великог броја грађана

 

 

Заштитник грађана, у сарадњи са удружењем Београдски центар за људска права, реализовао је 7. и 8. априла 2014. године, у складу са Планом посета Националног механизма за превенцију тортуре за 2014. годину, редовну посету Полицијској управи Ваљево и том приликом сачинио извештај са препорукама.

 

Поводом 26. јуна, Међународног дана УН за подршку жртвама тортуре, Заштитник грађана констатује да у Србији не постоји тортура као системски организована и подстицана појава, али указује да постоје појединачни случајеви злостављања који остају толерисани од стране надлежних органа.

Read more...

 

Заштитник грађана је утврдио да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја пропустило да на почетку школске 2013/2014 године, предузме мере како би били отклоњени сви проблеми и препреке у организовању наставе на босанском језику, а на које је Национални савет бошњачке националне мањине више пута указивао

 

Полицијска управа у Новом Саду, приликом одлучивања о захтеву за пријаву пребивалишта и издавање личне карте, у више наврата није поступала у складу са законом чиме је повредила права притужиље на пријаву пребивалишта и лична документа, утврдио је Заштитник грађана

 

Заштитник грађана, у сарадњи са удружењем грађана Међународна мрежа помоћи, а у складу са Планом посета Националног механизма за превенцију тортуре за 2013. годину, реализовао је  10. децембра 2013. године редовну посету Специјалној болници за психијатријске болести „Ковин“ у Ковину и том приликом сачинио извештај са препорукама.

 

Филијала Пореске управе Земун, шест година за редом, утврђивала је порез грађанину на регистровано оружје за пиштољ, упркос пореском ослобођењу које је у том случају законом прописано

 

Заштитник грађана, у сарадњи са Покрајинским омбудсманом АП Војводине и удружењем Београдски центар за људска права, реализовао је 12. фебруара 2014. године, у складу са Планом посета Националног механизма за превенцију тортуре за 2014. годину, редовну посету Полицијској управи Сомбор и том приликом сачинио извештај са препорукама.

 

Независност није привилегија, него услов и обавеза без којих се не може успоставити нормалан рад судова, рекао је на конференцији „Независност правосуђа – међународни стандарди и пракса“ заштитник грађана Саша Јанковић. Он је  нагласио да је задатак правосуђа да устане у одбрану независности. „Независност нико неће донети на сребрном послужавнику, а ње неће бити ако правосуђе буде ћутало… Судија се бира на неограничен мандат и то му даје сигурност, али и обавезу да буде први који ће устати у одбрану независности и бранити колегинице и колеге“, рекао је он.

Заштитник грађана је оценио да у српском друштву нараста атмосфера конфликта и да је у решавању тог проблема правосуђе, као институционални оквир за решавање конфликта, има велику улогу. „Моја порука законодавној власти је да се ојачају уставне гаранције независности судова. Мислим да је свима јасно да са тиме треба пожурити“, додао је он.

Извршна власт је у својим рукама концентрисала огромну моћ, а расподела моћи није у складу са начелима поделе власти, сматра Јанковић. Извршна власт, према његовим речима, треба да има већи степен самоконтроле.

На конференцији су говорили амбасадор Мисије ОЕБС у Србији Питер Буркхарт, стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова-Соларно, помоћник министра правде Чедомир Бацковић, председник Високог савета судства Драгомир Милојевић, као и други представници правосуђа.

 


Анкета Заштитника грађана
Оцените резултате рада институције Заштитник грађана у заштити и унапређењу људских права у 2013. години: